GİRİŞİMCİLER, İNŞAAT SEKTÖRÜNE KOŞTU

Girişimciler, inşaat sektörüne koştu
02 Ocak 2011 14:51

TOBB sicil kayıtlarına göre bu yılın ilk 10 ayında Türkiye'de 43 bin 633 şirket kuruldu.

İbrahim EKİNCİ

İSTANBUL - Bu yıl ilk 10 ayda, girişimciler en çok inşaat, turizm, enerji ve perakende sektörlerine ilgi gösterdi. Özellikle inşaat ve bağlantılı sektörlerde patlama oldu. Yeni kurulan inşaat şirketi sayısı ekim sonu itibariyle 4 bin 245'e ulaştı. Bağlantılı sektörlerle birlikte bu sektörde kurulan şirket sayısı 8 bin 21'i buldu. Yapı denetimi uygulamasının yılbaşında zorunlu hale gelecek olması, yapı denetimi şirketi patlamasına yolaçtı. "Mühendislik faaliyetleri ile ilgili teknik danışmanlık" grubunda, ilk 10 ayda 2 bin 348 yeni şirket kuruldu. Bu sektör, en çok şirket kurulan sektörler listesinde ikinci sıraya oturdu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) sicil kayıtlarına göre bu yılın ilk 10 ayında Türkiye'de 43 bin 633 şirket kuruldu. Şirket kuruluşlarında 2009 aynı döneme kıyasla yüzde 18.31'lik artış oldu.

Şirket kuruluşlarındaki artış ekonomik büyümenin iki katını aştı. Türkiye'de kurulan her 100 şirketten 10'u inşaatı seçti. En çok girişimci çeken diğer sektörler şöyle sıralandı: İnşaat, teknik danışmanlık ve inşaatla bağlantılı sektörler, turizm, enerji, nakliyat, perakende ve medya.

Yılbaşında 62 ilde de başlıyor

Yıl başında 81 ili kapsayacak şekilde uygulamaya girecek olan 'Yapı Denetimi Kanunu' bu alanda şirket patlamasına yol açtı. Yeni girişimciler, mühendisler bunu dikkate alarak 2 bin 348 yeni şirket kurdular. Bu alana girişimci ilgisi, kayıtları tutan TOBB yetkililerinin de dikkatini çekti.

En çok (AŞ ve Ltd.) şirket kurulan ilk

10 sektör sıralamasında, 'kahir ekseriyetle' "ikamet amaçlı olan ve olmayan binaların inşaatı" amaçlı şirketler ilk sırayı aldı.

İlk 10 ayda bu sektörde 4 bin 245 şirket kuruldu. Bu dönemde Türkiye'de 43 bin 633 şirket kurulduğu dikkate alındığında, inşaat şirketleri toplamın yüzde 10'unu oluşturdu. Bu sektördeki canlılık gazetelerin sayfalarına, TV ekranlarına yansıyan yoğun reklam kampanyaları, adeta patlama yaşayan yeni konut projeleriyle de dikkat çekiyor.

Bu sektörün harekete geçirdiği, doğrudan bağlantılı olduğu diğer sektörler de dikkate alındığında, girişimcinin inşaata ilgisinin daha çarpıcı rakamlar ortaya çıkardığı görülüyor. 4 bin 245 inşaat şirketinin yanı sıra, yine bu dönemde, 2 bin 348 mühendislik faaliyetleri ile ilgili teknik danışmanlık şirketi, 78 gayrimenkul acentesi şirketi, 21 inşaat projesi geliştirme şirketi, 607 ağaç, inşaat malzemesi ve sıhhi teçhizat toptan ticareti şirketi, 422 'özel inşaat faaliyeti' amaçlı şirket ve 300 de mimarlık şirketi kuruldu. Bunlar toplandığında inşaat ve doğrudan bağlantılı sektörlerde tam 8 bin 21 yeni şirket kurulduğu ortaya çıkıyor. Bu da toplamın yüzde 19'unu geçiyor.

Enerjiye anonim şirket

En çok şirket kurulan sektörlerden bir diğeri de enerji oldu. Elektrik üretimi amaçlı 131 yeni şirket AŞ kuruldu. Yine elektrik enerjisi ticareti amaçlı olarak 32 yeni AŞ kuruldu. Ayrıca "Elektrik enerjisi dağıtımı" için de 4 AŞ kuruldu. Kamunun elektrik dağıtım özelleştirmesi, bu alanda çok sayıda şirket kurulmasına yol açtı. Bu rakamlara göre enerjinin çeşitli alanlarında faaliyet göstermek için kurulan şirket sayısı 167 oldu. Enerji alanında kurulan şirketlerin tamanın AŞ olması dikat çekti.

Turizm ve nakliyat da canlı

Şirket kuruluş rakamları, girişimcinin turizm sektörüne ilgisinin canlılığını da ortaya koydu. İlk 10 ayda otel ve benzeri konaklama yerleri konusunda faaliyet göstermek üzere 163, lokanta ve seyyar yemek faaliyetleri alanında 44 AŞ, 895 ltd. niteliğinde şirket kuruldu. Yine bu sektör içinde değerlendirilen seyehat acenteliği faaliyetleri için 128 limited şirket kuruldu. Karayolu ile yolcu taşımacılığı alanında da 97 şirket kuruldu. Şirket kuruluş rakamlarında karayolu ile yük taşımacılığı için 755 yeni kuruluş dikkat çekti.

Petrol istasyonuna büyük ilgi

Bu yılın Ocak - Ekim döneminde "Belirli bir mala tahsis edilmemiş otomotiv yakıtının perakende ticareti" grubunda sınıflanan petrol istasyonu açılışlarında da dikkat çekici bir artış yaşandı. Bu sektörde 29 AŞ, 632 ldt niteliğinde şirket kuruldu.
 

Perakende için 629 şirket

Kuruluş rakamlarına göre girişimcilerin perakendeye ilgisi sürüyor. Bu yılın ilk dokuz ayında perekandeyi ifade eden "Belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek ve tütün ağırlıklı perakende ticaret" için 625 limited, 4 anonim şirket kuruldu.

Medya ve reklam sektörü

Bu yılın ilk 10 ayında radyo yayıncılığı alanında 24, TV programcılığı ve yayıncılığı alanında 23 AŞ kuruldu. Yine bu grup sektörlerden reklam ajansı faaliyeti için 154 ltd, 5 AŞ niteliğinde topla 159 şirket kuruldu.

Tekstilde 96 şirket

Türkiye ekonomisinde en büyük sektörlerden biri olan tekstilde, "toptan ticaret" amaçlı 43, dış giyim eşyası imalatı için 53 ltd. kuruldu.

En az ilgi gösterilen sektörler

En az AŞ şirket kurulan, bu anlamda girişimcilerin en az ilgi gösterdiği sektörler şöyle: Demir çelik (9 ayda 3 şirket), diğer sığır ve manda yetiştiriciliği (4 şirket), sütü sağılan hayvan yetiştiriciliği (13 şirket) demir dışı metal cevherleri madenciliği (4 şirket), taşocakçılığı (5), muhasebe (5) bilgisayar programlama faaliyetleri için 6 şirket kuruldu.
 

Demirsoy: 61 ilde yılbaşında başlayacak

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Nevzat Demirsoy, "Ülke genenelinde 01.01.2011 tarihinde yürürlüğe girecek 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu gereğince halen 62 ilde uygulanmayan yapı denetim kanunu nedeniyle bu illerimizde yapı denetim firmaları yoktu. Bu illerimizde yeni kurulmaya başlayan yapı denetim firmaları nedeniyle sayılarda artış meydana gelmiştir ki bu da zaten bakanlığın bilgisi dahilinde gerçekleşmektedir" dedi. Demirsoy, kanunun yürürlüğü ile ilgili olarak da şunları belirtti: "13.07.2010 tarih ve 27640 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2010/624 sayılı Bakanlar Kurulu kararının eki "14.06.2010 tarihli ve 2010/624 sayılı kararnamesinin eki karar" ile 19 pilot ilde uygulanmakta olan 4708 sayılı Yapı Denetim Hakkında Kanunun bütün ilerde uygulanmasının kararlaştırıldığı ve kararın 01.01.2011 tarihinde yürülüğe girmesi talimatlandırılmıştır."
 
ÜRÜN GRUPLARIMIZ
BAYİLİKLER
Adaçal Endüstriyel MineralAkgün KiremitDoğaner AlçıFilli BoyaHekim Yapı Hekim BoardKöster Yapı KimyasallarıMaltech MakinaPakBoardUysal TuğlaYALTEKS Yalıtım Malzemeleri Yapı Harç Süper Harç
© 2006 SARAYLIOĞLU YAPI & YALITIM
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Tasarım : Capitol Medya | Yazılım : CM Bilişim